Afgelopen week mocht ik voor het vak ‘Effectief Communiceren’ een overtuigende tekst schrijven met de bewering- en argumentstructuur. Het onderwerp was Zwarte Piet, en eigenlijk ben ik wel klaar met de hele discussie. Dus met het tekstschrijven ben ik even helemaal losgegaan, met als resultaat een vermakelijke tekst (en een goede beoordeling). Ik laat jullie graag meegenieten. En nogmaals, het gaat hier niet per sé om mijn mening, maar om het schrijven van een tekst! Uit voorzorg zet ik de ‘comments’ maar even uit ;-)

Van mij hoeft Sinterklaas überhaupt niet gevierd te worden. Laten we niet alleen stoppen met de discussie rond Zwarte Piet, maar ook met het hele feest. Kunnen we, net als een groot deel van de rest van de wereld, overstappen op Kerstmis. Al voorzie ik met een licht obese Kerstman in een slee getrokken door een paar ranke rendieren, een nieuwe discussie over dierenmishandeling al weer losbarsten. Sinterklaas zal dus nog wel even voortbestaan. In dat geval: hoe gaan we volgende maand bij de intocht van Sinterklaas, Zwarte Piet aan onze kinderen voorstellen? Als het aan mij ligt worden het simpelweg allemaal roetveegpieten. Lekker makkelijk.

Laten we eerlijk zijn, de uiterlijke overeenkomsten tussen Zwarte Piet en slaven uit ‘ons slavernijverleden’ zijn onmiskenbaar. De lippen, het kroeshaar en uiteraard de huidskleur. Nederland wil dit stereotiepe uiterlijk echter niet altijd zien, terwijl andere mensen er zich gekwetst door voelen. Door deze stereotiepe kenmerken weg te halen en te vervangen door roetvegen kan tenminste iedereen van dit feest gaan genieten. En mocht de ondergeschikte positie van Zwarte Piet het probleem zijn, dan lossen we dat niet op door een paar roetvegen aan te brengen. In dat geval pleit ik wederom voor afschaffing van het feest.  

Door alle Pieten in basis hetzelfde te laten zijn ontstaat er ook een soort overzicht en rust. Een paar jaar geleden hebben we de regenboogpieten geprobeerd, maar dat mondde uit in een bonte kermis. Mocht u daar nou toch behoefte aan hebben dan is mijn voorstel met carnaval naar het zuiden van het land af te reizen. De kinderen zijn tijdens Sinterklaas toch al door het dolle heen, hen hoeven we niet nog meer energie te bezorgen. 

Een veelgehoord tegenargument is dat kinderen de persoon die roetveegpiet speelt gemakkelijk kunnen herkennen met slechts een paar roetvegen. Volgens mij is dat simpel op te lossen met een beetje creativiteit. Zet iets op het hoofd, scheer de baard voor de feestdagen af of neem een keer andere sierraden. Vergeet natuurlijk ook niet de stem te vervormen. En als de kinderen uiteindelijk toch doorhebben dat er iemand voor hen staat die ze kennen, dan zijn ze vast ook oud genoeg om de waarheid te leren kennen.

Terwijl u mijn verhaal leest hoor ik u al zeggen ‘en die Nederlandse traditie dan?’ Volgens mij houden we die met de roetveegpiet juist in ere. De traditie is dat Sinterklaas knechten heeft, die hem helpen met cadeaus rondbrengen. Daarvoor moeten de knechten meermaals door de schoorsteen, met roetvegen op het gezicht tot gevolg. Dat ze zich daarna niet meer wassen, ach ja, dat is dan maar zo.

Dus maak het voor iedereen makkelijk en volg mijn voorstel van de roetveegpieten. Geen stereotypering meer, een leuk kinderfeest en we houden onze Nederlandse traditie in ere zonder er een bonte kermis van te maken. In dat geval kom ik toch een kijkje nemen. Tot volgende maand bij de intocht!


Studieopdracht: ‘Sinterklaar’ met de discussie!