Augustus 2018. Fernando Alonso kondigt zijn vertrek uit Formule 1 aan. Ik ben inmiddels ruim 15 jaar fan (geweest), zelfs de laatste jaren met de opkomst van Max heb ik stand gehouden. Volgend jaar geen Fernando Alonso meer in Formule 1. Het duurde dan ook slechts een paar dagen om te besluiten dat we in November naar Abu Dhabi zouden vliegen om bij zijn laatste race te zijn. 

In al die jaren heb ik het geluk gehad twee maal een handtekening van Fernando Alonso te scoren. De eerste was tijdens mijn eerste live Formule 1 race in Duitsland in 2005. Nagenoeg iedereen op het circuit was Schumacher fan en destijds waren er slechts een handjevol Alonso fans te vinden. Dus bij de handtekeningensessie mocht ik als Fernando fan alle Schumi fans inhalen. Zenuwachtig dat ik was heb ik Alonso om een handtekening gevraagd, gelachen en ben het podium afgestormd. Weinig interactie, maar ach, ik had die handtekening! Dat jaar zou Alonso zijn eerste wereldkampioenschap binnenhalen en zou zijn populariteit flink stijgen. De kansen om de daaropvolgende jaren nog een handtekening te bemachtigen verdwenen als sneeuw voor de zon. Tot in 2014, Canada. Aangezien we een oceaan overgevlogen waren, besloten we ook de donderdag op het circuit mee te pakken. Daar stuitten we op een rij voor de handtekeningensessie. Aansluiten dan maar en geluk hebben. Het is één rij, als je aan de beurt bent moet je het doen met de coureur(s) die er zit(ten). En waarempel…. we zijn bijna aan de beurt en het Ferrari team verschijnt. Destijds het team waar Fernando Alonso en Kimi Raikonnen rijden. Puur geluk! Dit keer heb ik wel om een foto gevraagd (al hangend over de tafel, vooruit dan). In ieder geval meer interactie, een handtekening en een foto van Alonso uit Canada!

Met de teller op twee gingen we twee maanden geleden op pad naar Abu Dhabi, de allerlaatste keer. Althans, ik weet niet of Alonso de deur helemaal heeft dichtgegooid, maar laten we daar even vanuit gaan. En wat kun je tegenwoordig doen om handtekening nummer 3 te scoren: social media volgen. In 2005 hadden we niet kunnen bedenken dat coureurs, teams en zelfs circuits eigen Twitter-accounts hebben, tegenwoordig een handig hulpmiddel om te achterhalen wie wanneer waar is. De handtekeningsessie van McLaren (het team van Alonso op dat moment) staat donderdag 22 november 2018 gepland, locatie onbekend. Na wat rondvragen lijkt het op het fanpodium te zijn, geen rijen en wie het eerst bij de rand staat heeft geluk. Helaas staat het podium in de Arabische volle zon en zijn we verplicht 3 uur van te voren een plekje aan de rand te bemachtigen. Met water en zonnebrand hebben we het overleefd, alles voor handtekening nummer 3. Als je dan toch zo lang moet wachten kun je ook bedenken op welke manier er nog een foto in zou kunnen zitten. Iets wat ik in 2005 ook niet had kunnen bedenken is de populariteit van selfies. Een selfie lijkt de enige manier om nog op de foto te kunnen met Fernando. Dus oefenen maar…. eerst alleen, vervolgens met het team van Renault en dan met Mclaren. Eerst komt Belg Stoffel Vandoorne voorbij. Hij spreekt Nederlands, dus ik kan hem eens vragen te helpen met de foto… Dat doet hij en dat lijkt te werken. Wanneer Alonso voor me staat en zijn handtekeningen rijkelijk uitdeelt vraag ik (eerlijk gezegd denk ik dat ik het geschreeuwd heb) of hij met me op de foto wil deze laatste keer en of hij een beetje wil helpen. Hij neemt de tijd, komt dichterbij staan en hebbes! De enige scherpe selfie die ik die middag gemaakt heb is van Fernando Alonso! Mijn dag kan niet meer stuk.

Hasta Luego Fernando

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *