Een ESG rapport of jaarverslag, voor veel bedrijven is het steeds normaler om er één te hebben. Ondanks dat ik het heel leuk vind om rapporten te schrijven, vind ik wel dat ze ergens aan bij moeten dragen. En een ESG (Environment, Social, Governance) rapport doet dat. Het geeft een bedrijf inzicht in ‘waar staan we echt voor?’ en ‘wat doen we voor het milieu, de maatschappij en ons behoorlijk bestuur?’. Een goed ESG rapport doet meer dan dat. Het geeft ook inzicht in de doelen en hoe een bedrijf die concreet wil gaan halen, en tot slot het belangrijkste: “hoe staan we er (feitelijk meetbaar) voor en liggen we op koers ten opzichte van voorgaande jaren en ons doel?”.

Waarom ik graag voor een bedrijf een ESG-rapport schrijf en ontwerp
Doordat ik alles opschrijf in een rapport, moeten organisaties het overzicht wel hebben en uitspreken en moeten ze de resultaten wel concreet maken. Doordat verbetering (of juist niet) door de jaren heen zichtbaar wordt, gaan ESG-thema’s meer leven binnen een bedrijf. Aan mij de taak om het zo te presenteren, dat het voor iedereen ‘leuk en overzichtelijk’ is om te lezen en een eerlijk verhaal blijft. Dan wordt het voor iedere medewerker ook weer makkelijker een steentje bij te dragen aan milieu, mens en behoorlijk bestuur!

Voorbeeldopdracht: ESG rapport DMFCO Asset Management

In 2023 ben ik gevraagd om voor DMFCO Asset Management hun eerste ESG rapport te ontwerpen. In 2024 ben ik gevraagd om het bestaande ESG rapport weer te updaten. Het is altijd fijn om teruggevraagd te worden. De samenwerking verloopt goed, getuige de afsluitende mail na de opdracht:

“Wederom veel dank! De samenwerking verliep weer soepel. Heel fijn dat je op korte termijn kon schakelen en ons hiermee kon helpen.”

Enkele pagina's uit het ESG rapport 2023 van DMFCO Asset Management
Enkele pagina’s uit het ESG jaarrapport 2023 van DMFCO Asset Management

Wat krijg je als je mij inschakelt voor een ESG rapport?

  • Een interactieve pdf, de knoppen en pijltjes linksboven zijn klikbaar. Maar ook als dit niet werkt, is het rapport leesbaar.
  • Een rapport waarin de huisstijl is meegenomen, maar dat toch op zichzelf staat.
  • Een persoonlijke voorwoord. Ik verzorg graag het interview en de uitwerking.
  • Een rapport waarin ambities overzichtelijk worden weergegeven en herhaald worden.
  • Een rapport waar de lezer wordt meegenomen, paginanummering en knoppen linksboven die verkleuren.
  • Als er cijfers zijn, worden die op een eerlijke én aantrekkelijke manier getoond.
  • Tekst zoveel als mogelijk luchtig geplaatst, afgewisseld met quotes, afbeeldingen en iconen/getallen.
  • Geen kleine lettertjes. De disclaimer staat gewoon in het laatste hoofdstuk.